Prenumerera
Prenumerera
Av Telefonkiosk - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26289567

Påskkravallerna: Tyngsta straffet hittills utdöms för sabotage mot blåljusverksamhet

Tre män dömdes igår för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med koranupploppet i Örebro, enligt pressmeddelande på polisens hemsida.

Hårdast straff får en 31-årig man från Syrien och detta är en straffnivå som inte tidigare utdömts för denna brottsrubricering. Mannen ifrån Syrien får sju år och sex månaders fängelse. Han var enligt domen drivande i att attackera polisen och körde dessutom en av polisbilarna som demonstranterna kapade.

En 36-årig rysk medborgarskap döms till sex års fängelse. Därpå får en 31-årig man från Irak fyra och ett halvt års fängelse, skriver polisen.I domskälen skriver tingsrätten att: ”Agerandet från NN1, NN2, NN3 och folkmassan har varit livsfarligt och vidrigt. Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter”

Men irakiern och syriern har redan tilldelats svenskt medborgarskap och därmed kan ingen av dem utvisas.

– Vi arbetar målinriktat och med fokus på att nå robusta utredningar. Samtliga individer som prövats i tingsrätten har blivit dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Det är positivt att vi kan se konsekvenser av det allvarliga angrepp påskupploppen innebar, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen, via ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Brottsrubriceringen Sabotage mot blåljusverksamhet trädde i kraft den 1 januari 2020. Det kan röra sig om att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal men uppsåt att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller vid brottsbekämpande verksamhet. Straffskalan går ända upp till livstid.