Prenumerera
Prenumerera
Wallenberg - nedstägning - Bromma flygplats
Av VisbyStar - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72617391

Nytt elprisrekord i södra Sverige – S och Wallenberg talar om kärnkraftssatsningar

Förra onsdagens rekord med ett elpris på 5,69 kronor/kWh har under morgonen överträffats i södra Sverige.

Elspotpriset är under måndagen det högsta någonsin i södra Sverige, med 5,77 kronor per kilowattimme i det sydligaste elprisområdet SE4. Under helgen sjönk elpriser för det södraste elprisområdet drastiskt men marknadspriset på elhandelsbörsen nordpool är nu återigen på rekordnivåer.”Det är det högsta elpriset i SE4 någonsin, ännu en gång. Låg vindkraftsproduktion, begränsad överföringskapacitet och höga elpriser på kontinenten är några förklaringsfaktorer”, säger Christian Holtz, analytiker på energikonsultföretaget Merlin&Metis till Di.

I helgen gick socialdemokraterna ut med att de ville stärka elförsörjningen i Sverige genom bland annat utbyggnad och utveckling av befintliga kärnkraftsreaktorer. ”Vi behöver använda alla energislag – från kärnkraft till vindkraft för att få ner elräkningarna, skapa tusentals nya jobb i industrin och leda klimatomställningen”, skrev exempelvis Mikael Damberg på sin facebooksida i lördags.

Jacob Wallenberg, ordförande Svenskt Näringsliv säger, i anslutning till S-utspelen, till TN att han vid rätt förutsättningar kommer investera i svensk kärnkraft. Han hoppas därmed på att politikerna skapar goda förutsättningar för detta.