Prenumerera
Prenumerera
Gunnar Strömmer

Fem av åtta riksdagspartier villiga att kringgå korruptionslagstiftning

I förra veckan avslöjade Kallafakta att fem av åtta riksdagspartier är villiga att kringgå reglerna om insyn kring partiers finansiering. Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna var beredda att lämna tips om hur man kan stödja partierna utan att det registreras och offentliggörs, skriver SVT.

Moderaternas Gunnar Strömmer (artikelbild) ertappades med att ge tips till en potentiell finansiär om hur man kringgår reglerna.

Avslöjandet har redan lett till ett flertal avgångar. Socialdemokraterna har exempelvis tagit sin ekonomichef Magdalena Agrell ur tjänst medan Liberalernas ansvariga för strategiskt ledningsstöd tvingats avgått, rapporterar dessutom SVT.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är en av de som var villig att ge taktiska tips till potentiella finansiärer så att gåvorna till partiet kunde undgå granskning. Hans tips till potentielle donatorn spelas in och offentliggörs via Kalla faktas granskande journalistik.Än så länge har inte partiet meddelat att han har som avsikt avgå och Moderaterna har inte heller kommunicerat att de tänker tvinga honom till detta. Flera medier konstaterar att han sitter så pass högt upp i organisationen och är för tajt sammankopplad till partiledare Ulf Kristersson för att avgång ska kunna ske utan för mycket uppmärksamhet.  

– Det var fel att prata med givaren på det sättet, säger Strömmer till Kalla fakta.

Strömmer gav tips om hur en affärsman som ville donera 350 000 skulle kunna gå till väga för att förbli anonym.

.– Ja men det är så här, det finns massa opinionsbildare etcetera som går i riktning mot regeringsskifte, men som inte har med Moderaterna att göra. Vi behöver inte redovisa bidrag som inte går till Moderaterna, säger Gunnar Strömmer till Kalla fakta i det inspelade samtalet.