Prenumerera
Prenumerera
@ SVT

Åkesson: Centern tog först ”bort rasbiologi från sitt partiprogram någon gång på 50-talet”

Annie Lööf och Jimmie Åkesson debatterade satsningar för att levandegöra svensk landsbygd i SVT:s Agenda i söndags. 

Annie Lööf sade att C lägger mer än andra partier på just glesbygden.

– Vi lägger tre miljarder på ett landsbygdsfokuserat reseavdrag, förklarade hon exempelvis.

Åkesson tycker dock att detta är ett dubbelspel då han anser att Lööf trots allt försvarat den MP:påverkade energipolitik som regeringen drivit denna mandatperiod.

Sverigedemokraternas förslag för landsbygden är att sänka drivmedelsskatterna och ta bort den så kallade reduktionsplikten, vilket innebär att biodrivmedel ska blandas i de fossila bränslena. Åkesson påstod dessutom att SD grundades ur den svenska landsbygden.

 – Jag blir lite orolig när jag hör Jimmie Åkesson med sin falska marknadsföring att han grundades ur landsbygden. Sverigedemokraterna grundades ur Bevara Sverige svenskt, kontrar Annie Lööf med.Åkesson påminde då henne om Bondeförbundets förflutna.

– Jag vill bara påminna om att Centerpartiets historia. Det var väl det sista partiet som tog bort rasbiologi från sitt partiprogram någon gång på 50-talet. Så det är ingen vacker historia, säger Åkesson. 

Bondeförbundsledare under andra världskriget, K G Westman, var positivt till Sveriges anpassning till nazitysklands förväntningar. Densamme var statsråd i samlingsregeringen.

Källa:

Artikel i tidsskriften Populär Historia midsommarkrisen-populc3a4r-historia(1)

SVT:serie om Midsommarkrisen