Prenumerera
Prenumerera
@ Inger Carlqvist

Journalist Ingrid Carlqvist – om den korrumperande journalistiken och sin medverkan på Bok- och Mediamässan 

Ingrid Carlqvist är ett känt namn inom alternativa mediekretsar och ska den kommande helgen medverka på Svenska Bok- och Mediemässan. Svenska Morgonbladet kontaktade henne för att få reda på mer om vad hon uträttat som journalist.  

– Jag började på journalisthögskolan när jag var 19 år gammal och egentligen var det bara för att jag hade två gymnasielärare som tyckte att jag skulle bli just journalist, säger Ingrid Carlqvist. 

Hon påbörjade journaliststudier vid Göteborgs Universitet och hon kände direkt att journalistik var hennes grej och att journalist var världens viktigaste yrke. Hon ville avslöja korrumperade politiker, hjälpa oskyldigt dömda och uppdaga sanningar.  

Ingrid fick efter studierna sitt första jobb på Nordvästra Skånes tidningar (NST) i Helsingborg. Men hon insåg snart att få av kollegerna hade samma rätts- och sanningspatos som hon själv.  

– Flertalet verkade snarare uppskatta det varierande jobbet och att det var bra betalt.  

Efter 5-6 år på NST gick Ingrid sen vidare till Kvällsposten i Malmö där hon tjänstgjorde i 12 år. Där producerade hon reportage som rönte stor uppmärksamhet med sina gräv kring den så kallade ”incest paniken”.  

Ingrid hade bland annat hittat en dom i hovrätten i Malmö om en polis som dömts för en 10 år gammal våldtäkt på sin dotter.  

– Allt var hemligstämplat när jag fick tag i domen. Det var fullt med tjocka svarta streck i alla papperna, förklarar Ingrid.  

Ingrid Carlqvist ställde sig frågan om det var rimligt att hemliga domar kunde förekomma i Sverige och kontaktade den incestdömde mannen. Han gav henne tillgång till rättegångsprotokollen. Det som borde varit en vattentät bevisföring för att leda till fällande dom visade sig vara något helt annat. 

– Dottern hade bara varit sur på pappan som hade vunnit pengar och inte delat med sig. Hon hade dessutom blivit ihop med en narkoman som pappan ville hålla henne borta ifrån, berättar Ingrid..  

– Hon hade sagt att fadern våldtagit henne på självaste julafton. Men fadern hade alibi för julaftonen. Åklagaren tvingades därför definiera om dateringen till ”någon gång mellan jul och nyårsafton”, mitt under rättegången, vilket accepterades av rätten utan ifrågasättande.  Ingrid fick inte stöd ifrån sin chef och fick jobba vidare med detta scoop på sin fritid.  

– Jag trodde att berättelsen om polispappan, som senare blev frikänd, skulle skapa svallvågor över hela Mediasverige när den väl publicerades. Men det blev bara dödens tystnad, berättar hon och konstaterar att allt färre journalister numera drivs av ett sanningspatos. 

Men lite revansch fick Ingrid ändå. När dåvarande justitiekanslern Hans-Gunnar Axberg lyfte fram problemet med felaktiga domar fanns nästan alla fall som Ingrid hade granskat beträffande just incest och övergrepp med som exempel.  

2010-2011 jobbade Ingrid som textredigerare på Aftonbladet. Hon lärde sig snabbt att journalistiken i mainstream media vid det här laget förändrats. Cheferna gav journalisterna, så att säga, “färdiga rubriker” att jobba efter. Det var då journalisternas jobb att kontakta så många personer som krävdes tills de fick de svar som passade nyhetschefernas narrativ – oavsett om artikeln skulle handla om politik eller något annat samhällsfenomen.  

– Bokmässan är det bästa som har hänt när det gäller att samla vår brokiga rörelse.  

Det som sammanbinder oss är att vi vill rädda Sveriges yttrandefrihet och demokrati, menar  Ingrid, och hon hoppas på att så många som möjligt dyker upp.  

– Köp en biljett, för att det är så viktigt att träffa likasinnade och människor som förstår den fara vårt land befinner sig i. Vi har politiker som skiter i demokrati och är beredda att inskränka yttrandefriheten. 

Hon anser att Rasmus Paludan gör rätt som bränner koraner i utsatta områden för att visa vilka krutdurkar dessa ghetton är. Kampen mot islam har länge varit viktig för Ingrid. Därför samverkade hon med historikern och journalisten Lars Hedegaard som startade Tryckfrihetssällskapet i Danmark. Samarbetet resulterade i sin tur att tidningen Dispatch International grundades 2012, och började lyfta fram frågor såsom halalslakt, kvinnlig könsstympning och hedersrelaterade brott.   

– Det smärtar mig extra mycket att just kvinnor röstar på Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Varför vill inte mammorna skydda sina barn när flickor trakasseras och våldtas i skolan medan deras söner blir förnedringsrånade? Vad är det för fel på svenska kvinnor?  

Avslutningsvis konstaterar Ingrid att feminiseringen av svenska män gjort att svenska kvinnor inte längre vill ha dem och istället väljer burdusa muslimer för att skaffa barn med, vilket riskera att slutligen förgöra den svenska kulturen.   

Köp din biljett till Bok och – Mediamässan via Svenska Morgonbladet. Klicka på länken här nedan för biljettköp och mer information!

Biljett – Svenska bok och mediamässan 20 augusti (svenskamorgonbladet.se)