Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107765333

FHM vill vaccinera gravida kvinnor mot kikhosta

Folkhälsomyndigheten går nu ut med att gravida bör vaccineras mot kikhosta. Dessa nya rekommendationer säger att de gravida bör vaccineras efter vecka 16 och syftet är att skydda det nyfödda barnet. Myndigheten menar att de antikroppar mamman får via vaccinering ger barnen skydd efter födseln.”För att skyddet ska föras över från den gravida ska vaccinationen mot kikhosta ges i god tid före förlossningen, från graviditetsvecka 16. Då hinner vaccinet ge skydd om barnet föds för tidigt. Var vaccination av gravida mot kikhosta utförs kan variera mellan regionerna”, skriver FHM i ett pressmeddelande.

FHM anser att kikhosta kan utvecklas till en livshotande sjukdom hos barnen.