Prenumerera
Prenumerera
Av Romanist - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61721154

SvD/Sifo: Övriga partier närmar sig 3 procent – S tappar

Enligt en ny mätning från SvD/Sifo sjunker Socialdemokraterna i opinionen och hamnar på 29,9 procent. Miljöpartiet är undersökningens stora vinnare och hamnar på 5,6 procent av väljarstödet. De har ökat i flera undersökningar och av allt att döma kommer deras riksdagsplats att säkras. MP:s uppgången i statistiken är säkerställd. MP har troligtvis tjänat på att just miljöfrågorna kraftigt ökat i folks medvetande.

Förra SvD undersökningen skedde i juni och då hamnade socialdemokraterna på 33,7 procent. Nedgången är således kraftig.

– Socialdemokraterna har minskat över sommaren. De ligger fortfarande över valresultatet, men inte lika högt som i juni, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till SvD. Sjörén tror dessutom att Magdalena Anderssons Ukrainaeffekt klingat av och att inrikespolitiken nu avgör allt mer.Övriga partier har stått och stampat mellan 1 till 2 procent i Sifo-undersökningen det senaste halvåret. Men i denna sifo-undersökningen hamnar de på 2,8 procent. Det är högst troligt att det är nationalist liberalerna MED och Högernationalisterna alternativ för Sverige som står för merparten av detta opinionsstöd.

Socialdemokraterna och deras stödpartier skulle hamna på 49,2 procent av rösterna om denna undersökning blivit valresultat, vilket skulle leda till rödgrön majoritet i riksdagen då 2,8 procent av totalprocenten läggs på småpartier som inte klarar riksdagsspärren.

S MP C L M KD SD V Övriga S+stödpart Blå-gula

29,9 % 5,6 % 5,7 % 5,5 % 19,2 % 6,5 % 16,9% 8,0 % 2,8 % 49,2 % 48,1 % *