Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36345222

Regeringen: Ge polisen befogenhet att göra husrannsakan på gängkriminellas förvaringsutrymmen, utan misstanke om brott

Det är snart en månad kvar till riksdagsvalet och kriminaliteten har onekligen varit en viktig fråga denna mandatperiod. Därför presenterar nu socialdemokratin en ”nationell offensiv” mot gängkriminaliteten.

– Vi tolererar inte att tolvåringar ska hålla vakt vid knarkaffärer, säger statsminister Magdalena Andersson till SVT. Hon lägger fram flera nya förslag vid en presskonferens i Göteborg där Socialdemokraterna vill att polisen utan brottsmisstanke ska kunna göra en husrannsakan där gängen tros förvara vapen.Statsminister menar att varenda bil och källarförråd och lägenhet ska granskas som de kriminella har förfogande över.

Socialdemokraterna vill dessutom fördubbla minimistraffet för grovt vapenbrott från 2 till 4 år. Dessutom vill de ge tullen ökade befogenheter.

Kriminolog Jerzy Sarnecki vid Malmö Universitet