Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81856626

Moderaterna vill ADHD-testa barn i invandrartäta områden

Moderaternas finansborgarråd i Stockholm Irene Svenonius vill snabbtesta skolklasser i invandrartäta områden för att screena ADHD. Ambitionen med detta är att kunna medicinera bort gängkriminaliteten.

– Vid fem års ålder på barnavårdscentralen ska man kunna göra detta, säger finansregionrådet Irene Svenonius till Expressen. Den socialdemokratiska aktörerna i Stockholm vill däremot arbeta med mjuka och mer förebyggande åtgärder, förklarar den socialdemokratiska toppen i invandrarkommunen Botkyrka, Ebba Östlin.

Svenonius uttalande har stöd ifrån Moderaternas länsförbund i Stockholm.

Partiet föreslår att hela skolklasser ska kunna genomgå ett slags snabbtest. De som då signalerar utslag skickas vidare för en större utredning. Detta ska redan ske vid 5 års ålder. Testningen skall dock ske under frivillighet.

Enligt en sammanställning från 2015, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm är utlandsfödda barn underrepsenterad gällande ADHD-medicin. Därmed tror Moderaterna att denna omedicinerad ADHD står för kan var orsaken till en hel den kriminalitet i Sverige.”Barn med invandrarbakgrund, framför allt de med rötter i Afrika, Mellanöstern, Sydvästasien och Asien, konsumerar adhd-läkemedel i mindre omfattning än svenska barn, ett samband som tycks förstärkas av att bo i ett bostadsområde med en hög koncentration av utrikesfödda”, står det bland annat i sammanställningen.

Enligt Kriminalvården finns det koppling mellan omedicinerad ADHD i barndomen och kriminalitet i vuxenlivet.  

– Det finns ju inte en enda orsak till att en person blir kriminell, men på landets fängelser finns en stor representation av personer med ADHD. Vi måste ge oss in i det här fältet om vi menar allvar med att bryta nyrekryteringen i gängen, säger partiets rättspolitiska talesperson Johan Forsell till Expressen.

Moderatnera vill dessutom att samarbete mellan skola, polis oc psykiatri stärks, enligt inlägg på Stockholsförbundets facebooksida.

Centerpartiet har dock ifrågasatt M:s uttalanden. Partits partisekreterare Anders W Jonsson anser att ”Det pågår en väldigt obehaglig tävling där man ska vara så tuff som möjligt och ha så hårda krav som möjligt på människorna som redan har det svårt i de här områdena”, enligt Expressen.