Prenumerera
Prenumerera
Fotograf: Axel Adolfsson

Kristersson: Folk kan behöva sova utan värme i vinter – ”För dyrt att värma huset”

”För första gången någonsin riskerar svenska hushåll i södra Sverige att släckas ned i höst och vinter”, konstaterar Moderatledaren Ulf Kristersson på sin facebooksida denna vecka i anslutning till sin norrlandsturné. ”Och elpriserna riskerar att bli tredubbelt så höga den här vintern som förra – trots att det finns människor i Sverige som redan då tvingades sova med dubbla täcken för att det var så dyrt att värma huset.”

Han menar att energiforskare hade varit 45 procent lägre om kärnkraftsreaktorerna Ringhals varit igång. Dessa anläggningar är nu ledlagda konstaterar Kristersson. Han anser att energipolitiken förstört för ”vanligt folk”.”Ny kärnkraft är den viktigaste åtgärden för att råda bot på elbristen och säkra klimatsmart billig el. Men eftersom fullt fungerande kärnkraft har lagts ned av S och MP krävs akuta åtgärder innan dess. Moderaterna vill införa ett högkostnadsskydd för svenska elpriser redan i år”, skriver Moderatledaren.

Om månadspriser överstiger en viss kostnad går staten in och täcker, anser han. Kristersson vill även sänka skatte på kraftvärme.

”Ingen i Sverige ska ha ont i magen av att öppna elräkningen. Det kommer jag och mitt parti att se till”, skriver han avslutningsvis i inlägget.