Prenumerera
Prenumerera
Av Nixdorf, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182375

Kommuner tackar nej till företagsetablering – har inte elkapacitet

Enligt en kartläggning som SR gjort har flera svenska kommuner gått miste om nya företagsetableringar på grund av elnätsbegränsningar. Det handlar om minst 24 svenska kommuner .

I ett flertal fall handlar handlar det om elintensiva företag som batterifabriker eller datahallar eller företag inom tillverkningsindustrin.

Kungsör är en av dessa kommuner.– Den senaste förfrågan var om en batterifabrik som hade gett 4 500 nya arbetstillfällen. Vi kan inte tillhandahålla den mängden el som fanns med i förfrågan, säger Ida-Maria Rydberg som är näringslivschef i Kungsörs kommun.

”Den bristande tilltron till elleveranserna innebär en stor risk att fler företag kommer bromsa viktiga investeringar vilket är en enorm förlust för Sverige. Företag måste veta att de kan få el för att kunna satsa”, skriver Svenskt näringsliv på sin hemsida vilket påvisar att allt fler företag känner av problemen med elförsörjning i Sverige.