Prenumerera
Prenumerera
Statsministeromröstningen 2021. Stefan Löfven blir statsminister igen.

KD: Låt rättsvårdande myndigheter få tillgång till vårdens DNA-register

Kristdemokraterna vill att DNA-uppgifter från vårdens biobanker ska kunna överlämnas till eller beslagtas av polis och åklagare för brottsutredningar, rapporterar MSN-nyheter.

Exempelvis vill KD att polisen nyttjar PKU-biobanken, som är ett register med blodprov. Dessa blodprov tas på alla nyfödda bäbisar i Sverige, efter samtyckesbeslut från vårdnadshavaren.

”Polisen bör kunna ta prover från biobanker och DNA-register i beslag och bygga ett register för brottsutredningar” skriver Kristdemokraterna på sin facebooksida idag. De menar att detta är en åtgärd mot den utbredda brottslighet och skjutningarna.”Vi har större och mer långtgående problem än andra länder – då måste vår lagstiftning och rättsväsendets möjligheter att utreda brott hänga med i utvecklingen”, skriver de därpå i inlägget.

”Eftersom vi tidigare föreslagit att Migrationsverket ska kunna lagra biometrisk data av samtliga som söker sig till Sverige, vill vi att Polisen även får tillgång till de uppgifterna.”

Partiet menar att dessa befogenheter enbart ska kunna gälla för polisen och åklagare vid brott som kan ge minst 1 års fängelse.