Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - 68, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71352159 / By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242

Högersidan får egen majoritet enligt Demoskops opinionsmätning

De blågula partierna får egen majoritet i augusti månads Aftonbladet/Demoskop mätning. Detta går att räkna fram ur mätningen resultat, trots att Miljöpartiet lyckas hålla sig ovan spärren i denna skattning av väljarsympatierna. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samlar 50,6 procent av väljarstödet i mätningen. Om det hade varit valresultat skulle den procentsatsen ge 179 mandat och därmed en säkerställd majoritet parlamentet.

Det är socialdemokraternas väljartapp som gör att högersidan kan få majoritet. I augustimätningen tappar partiet 1,6 procentenheter och hamnar på 28,7 procent, endast en halv procentenhet över partiets katastrofala valresultat ifrån riksdagsvalet 2018.

Demoskops VD Karin Nelsson säger dock till Aftonbladet att hon tror att Socialdemokraternas siffror kommer vända uppåt.

– Socialdemokraterna tenderar att göra starka valspurter. Jag tror att vi kan förvänta oss att S kommer att stärka sin ställning i opinionen, säger Karin Nelsson till tidningen.

Liberalerna klarar riksdagsspärren och får 5,7 procent medan Miljöpartiet får 4,8 i denna opinionsmätning.

Undersökningen är webbaserad och omfattar 2 247 intervjuer under perioden 24 juli–2 augusti. Förändring sedan förra mätningen presenteras inom parentes.

Socialdemokraterna 28,7 (-1,6)Moderaterna 20,3 (-0,7)

Sverigedemokraterna 17,7 (+1,4)

Vänsterpartiet 7,7 (-0,7)

Centerpartiet 7,2 (+0,1)

Kristdemokraterna 6,9 (+0,8)

Liberalerna 5,7 (+1,0)

Miljöpartiet 4,8 (-0,1)

Övriga partier 1,0