Prenumerera
Prenumerera

Amnesty: Ukraina bryter mot folkrätten

Enligt Amnesty gör Ukrainska styrkor civila till måltavlor när de upprättar baser och nyttjar vapensystem i befolkade bostadsområden. När Ryssland anfaller de militära målen utsätts de civila för stora risker. Skolor och sjukhus är del av den ukrainska militärens civila sköldar, enligt en nyutgiven rapport från Amnesty.

Mellan april och juli tillbringade Amnestys utredare flera veckor i regionerna Charkiv, Donbass och Mykolajiv för att får en tydligare bild av de ryska attackerna. Detta resulterade bland annat i kritik mot Ukrainas agerande i detta krig. Amnesty fann bevis på att Ukrainska styrkor använda civila som mänskliga sköldar i uppemot 29 städer och byar.

– Vi har dokumenterat ett mönster som visar att ukrainska styrkor utsätter civila för fara och bryter mot krigets lagar när de verkar i befolkade områden. Att den ukrainska militären befinner sig i en försvarsställning undantar den inte från skyldigheten att respektera krigets lagar, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty, i ett pressmeddelande. Amnesty menar att detta är ett brott mot folkrätten.

Men rapporten väcker ont blod hos den Ukrainska ledningen.Försvarsministern Oleksij Reznikov benämner rapporten som en ”perversion”, enligt The Guardian.

En rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, anklagar Amnesty för att delta i en rysk kampanj mot Ukraina,och kallar rapporten för ” desinformation via sitt på Twitterkonto.

´´