Prenumerera
Prenumerera

Kansas väljarkår röstar för fri abort

USA:s högsta domstol har de facto inte förbjudit abort såsom många i Sverige verkar tro. De har helt enkelt rivit upp det prejudicerande domslutet Roe mot Wade från 1973 för att ge delstaterna makt att själva avgöra i frågan.

Väljare i Kansas, USA, valde att skyddade aborträtten i sin delstat vid en folkomröstning som genomfördes under gårdagen.Hade de röstat för det striktare abortförslaget så skulle det nästintill ha resulterat i ett totalt abortförbud. Delstaten har en starkt konservativ väljarkår och är den första delstaten som testar abortinställningen sedan Högsta domstolens beslut i juni. Resultaten var en stor seger för abortförespråkare medan många delstater i söder och mellanväst redan valt att förbjuda abort via delstatsparlamenten, exempelvis i Oklahoma och Missouri. Fri abort kan genomföras fram till och med vecka 22 i Kansas och detta kommer att kvarstå i och med folkomröstningens utfall.