Prenumerera
Prenumerera
@SVT

Imam i Malmö: ”Västvärlden styrs av judar” – åtalas för Hets mot Folkgrupp

Malmöimamen Basem Mahmoud har enligt Sveriges rättsvårdande myndigheter predikat hatisk mot judar och nu åtalas han för Hets mot folkgrupp.

Han har sedan länge haft en källarmoské i Rosengård där han under en predikan sagt att ”västvärlden styrs av judar”. Han har även uttryck att de som samverkar med judar är ”förrädare”, skriver Expressen.

Efter två års övervägande åtalas han för ett uttalande om att ”judar är apors och svins avkomlingar”. Precis som den kristna frikyrkopastorn Åke Green, som åtalades för uttalande om homosexuella, påstår imamen att han bara sagt det som står i hans heliga skrift. Åke Green fälldes för Hets mot folkgrupp i Tingsrätten 2004 men frikände av Hovrätten och av Högsta domstolen 2005. Högsta domstolen menade att Åke Green skyddades av religions – och yttrandefriheten som försvaras av  Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna

I anslutning till att åtalet mot imamen har Fastighetsbolaget MKB sagt upp imamens avtal vilket innebär att hans källarmoské måste flytta.Sedat Arif (S) är kommunalråd i Malmö och ordförande för arbetsmarknad och socialnämnden. På sin facebosida skriver han att imamen även spridit hat mot shiitiska muslimer, vilket kommunalrådet anser vara helt oacceptabelt.

”Det har kommit till min kännedom om att det av en så kallad ”imam” spridits otroligt mycket och grovt hat och uppmaningar att skada/döda shiitiska muslimer i Malmö. Denna typen av beteende är oacceptabelt och i Malmö finns det ingen som helst plats för den här typen av hets mot enskilda grupper oavsett vilken grupp det handlar om och vart det kommer ifrån” ,skriver Arif.

Därpå hyllar han att källarmoskéns verksamhet sagts upp ifrån lokalen.

Imamen Basem Mahmoud har 2022 uttalat sig om att de svenska skolorna och socialtjänsten kidnappar muslimska barn och att dessa samhällsfunktioner är de mest korrupta av alla Sverige institutioner.