Prenumerera
Prenumerera

Ryska miljarder satsats på kärnkraft i Turkiet

Det statsägda ryska kärnenergibolaget Rosatom överför närmare 15 miljarder dollar (kring 150 miljarder kronor) till sitt Turkiska dotterbolag. Turkiska källor har till världsmedia uppgett att pengarna ska gå till att bygga upp ny kärnkraftskapacitet i Turkiet, skriver MSN news. De första 5 miljarderna ska ha förts över förra veckan till det Turkiska dotterbolaget Akkuyu Nuclear.

Tanken är att det ryska bolaget Rasatom ska bygga och äga dessa nya kärnkraftsanläggningar i Turkiet. Detta är en av de största kärnkraftsprojektet i världen just nu. 4 reaktorer ska byggas till totalkostnaden av 20 miljarder dollar.

Ambition att täcka 10 procent av energibehovet

Pengarna ska täcka kostnaderna för Akkuyu Nuclear under två års tid och minskar oron för att Ukrainakriget ska störa den gigantiska energiinvesteringen i Turkiet.Projektet finansieras av de ryska bankerna Sberbank och Svcombank. Båda dessa banker är på USA:s och EU:s sanktionslista. Atombolaget är dock inte under sanktion.

Erdogan och Putin kommer mötas vid ett nytt toppmöte i Sotji, Ryssland, den 5 augusti för att planera vidare. Målet med utbyggnaden är att detta ska täcka 10 procent av Turkiets inhemska elbehov från och med 2026.