Prenumerera
Prenumerera
https://www.expressen.se/nyheter/tyskland-slocknar-i-gaskrigets-spar/

Tyskland: Kämpar med energiförsörjningen – Stänger av varmvatten i offentliga byggnader

Den stundande energikrisen börjar göra sig allt mer gällande i Europa. Tyskland har varit väldigt beroende utav den ryska gasen och måste spara på sin energiförbrukning. Daily Mail rapporterar exempelvis att staden Hannover bland annat stänger av varmvattnet i offentliga byggnader för att energiransonera.

Enligt Expressen kan det värsta scenariot bli att elpriset i Europa tredubblas och företag får lägga ner produktion på grund av elbrist.Svenska Morgonbladet rapporterade häromveckan att att ryska energibolaget Gazprum kraftigt minskar energileveranserna till Europa. Enbart 20 procent av Nord Stream 1:s kapacitet används just nu. Tyskland är en av de länder som är beroende av den ryska gasen. Enligt BBC kommer ca 25 procent av den tyska energin ifrån just denna gas. Enligt vissa rapporter kan detta kosta tyska familjer 5 000 kr mer i energiutgifter per månad denna vinter, menar BBC. I värsta fall kan detta göra att industrier får stänga denna vinter.

– Vi kan inte säga hur mycket gasen kommer kosta i november, men den bistra sanningen är att den kommer kosta några hundra euros extra per hushåll, säger landets finansminister Robert Habeck i ett uttalande, enligt Daily Mail.

Både Hannover och landets huvudstad Berlin stänger ner flera monument för att klarar energiförsörjningen.