Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100194851

Brottsligheten viktigaste valfrågan för väljarna

SOM-institutet i Göteborg har undersökt vilka frågor som är viktigast för väljarna inför höstens riksdagsval. 41 procent säger att brottsligheten är den viktigaste frågan för dem. Efter brottsligheten hamnar sjukvård och integration.

Enligt forskare är det första gången sedan 70-talet som brottsligheten varit så viktig vid ett valår. Därmed kommer justitieminister Morgan Johansson får stå och försvara sig tillsammans med Magdalena Anderssons regeringen. De har inte lyckats att stävja brottsligheten för de skjutna och dödade i Sverige blir fler och fler. Hittills i år är det 39 stycken som mördats med hjälp av skjutvapen. Även annan brottslighet oroar medborgarna enligt undersökningen.Statsvetaren och rapportförfattaren Henrik Ekengren Oscarsson säger till DN menar att utvecklingen bäddar för en valrörelse där det för oppositionen blir gynnsamt att lyfta frågor som rör lag och ordning.