Prenumerera
Prenumerera
@Säpo

Säpochefen vill förbjuda vissa demonstrationer – däribland för PKK

Säpochefen Charlotte von Essen anser att det borde vara straffbart att demonstrera för kurdiska PKK. Hon anser även att det borde vara straffbart att delta i tillställningar som hyllar organisationen, skriver Sydsvenskan.

Sveriges nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll tal på en hyllningsfest för just PKK på Folketshus i Borlänge för 10 år sedan. Men vindarna har nu vänt efter att regeringen Andersson slöt en överenskommelse med Turkiets president Erdogan där en hårdare svensk hållning mot PKK är del av överenskommelsen. Hultqvists upptränade på festen skulle därmed kunna bli en straffbara handling i framtiden.

Sydsvenskan refererar till en skrivelse som Säpochef von Essen inlämnat till justitiedepartementet, där hon argumenterar för just detta.

Men den politiska vilden i riksdagen, Amineh Kakabaveh, står hårt fast vid sin antiturkiska linje. Hon försvarar aktivt det kurdiska folkets självständighetskamp.Regeringen har i sin överenskommelse med Turkiet lovat att börja sälja vapen till landet och detta kritiserar hon i en debattartikel idag.

”Turkiet planerar att krossa det kurdiska självstyret Rojava. Det borde vara självklart att inte skicka vapen som kommer att användas mot de som bekämpade IS, inte minst för Sveriges säkerhet. Ändå duckar utrikesminister Ann Linde frågan”, skriver Kakabaveh i en debattartikel idag i Expressen.

Hon påpekar dessutom i ett facebookinlägg att flera andra länder förstått att de inte ska leverera vapen till Turkiet, däribland flera andra Nato-länder.

”I själva verket känner naturligtvis Ann Linde till att Nato-länder som Tyskland, Storbritannien, Frankrike med flera inte vill sälja vapen till Turkiet. Eftersom jag varit den riksdagsledamot som tydligast kritiserat, och dessutom KU-anmält, Sveriges kryperi för den turkiska regimen har jag fått höra att jag inte skulle ta ansvar för Sveriges säkerhet. Inget kunde vara mera fel”, skriver Kakabaveh på facebook.