Prenumerera
Prenumerera
Av Simon Walker / HM Treasury - Flickr, OGL 3, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106282571

Allt mer troligt att Sanuk tar över som Toryledare och premiärminister

Alla förutom två kandidater för partiledarskapet i brittiska Tories är nu utslagna. Att efterträda Boris Johnson är någonting väldigt många har velat men de har slagits ut i de olika röstningsomgångarna bland partiets parlamentsledamöter. Det som blir partiledare kommer sedan att väljas som premiärminister av parlamentet.

Kvar i striden om partiledarposten står nu den tidigare finansministern Rishi Sanuk och parlamentsledamoten och ekonomen Liz Truss som är biträdande utbildningsminister i Boris Johnsons regering.Men det som är tydligt är att Sanuk hittills fått flest röster i alla de röstningsomgångar som varit. Har är sedan innan tippad som vinnare och nu är det upp till 160 000 toriesmedlemmar att rösta och avgöra denna ledarskapsduell. Sanuk har fått flest röster ifrån parlamentsledamöterna vid de olika röstningsomgångarna och mycket tyder på att han kommer ta över partiledarskapet. Medlemsomröstningen kommer offentliggöras senast den 5 september.

Den ledande Brexitören Jacob Rees-Mogg kommer dock att stödja Liz Truss för att hon backade hans hårda brexitlinje i parlamentet och för att han anser att hon står för en tydligare lågskattepolitik än Rishi Sanuk. Rees-Mogg lyfter fram sina tankar i en Sky News-intervju.