Prenumerera
Prenumerera

Blaxsta Vingård – Där natur och tradition skapar svenskt vin  

Blaxta Vingård ligger någon timme söder om Stockholm i Flens kommun. Vingården ligger i Blackstaby och detta är en plats fylld av historia.

I Blacksta finns Sveriges äldsta fortfarande verksamma kyrka. Blacksta kyrka är ifrån mitten av 1100-talet och bestod då av ett långhus och en smalt kor i öster. Det finns alltså en kyrka här som mer eller mindre är samtida med kristendomens etablering i Norden. Här finns brytningstiden mellan det hedniska och det kristna, ingrott i kulturlandskapet. Av allt att döma gav området goda förutsättningar till fiske och naturliv, för överlevnad, när forntidens människor skulle hitta en boningsplats. Därför är Blacksta rikt på runstenar, bara några stenkast ifrån den anrika bygdekyrkan har några hittats.

Plasten har fått sitt namn efter en mytisk vikingahövding vid namn Kung Blacke som ska ha regerade på 800-talet. 1921 hittades ett vikingatida halsband här – en kopia av halsbandet har ramats in i en tavla i ett av hotellrummen.

Göran Amnegård äger tillsammans med hustru Blaxta vingård och det var han som tar emot Svenska Morgonbladets redaktion där i juni.

Blaxsta vingård är en av Sveriges första kommersiella vingårdar, även ansedd som en av de nordligaste vingårdarna i världen. Men just detta är en fördel, förklarar Göran och påpekar att här har vi världens mest mineralrika jord i kombination med 25 procent fler dagsljustimmar än södra Europa under sommaren. Detta är den unika miljön för vingårdens druvor och Blaxtas miljövänliga och hållbara process som inkluderar ekologisk druvodling, naturlig vinprocess och därtill drivs allt av Blaxtas egen solcellspark. Vinet är framställt från de egna odlingarna, varsamt handplockat och kalljäst på plats i små omgångar och inga tillsatser eller andra förstärkare är tillsatta. Till detta kommer, som sagt, att jorden i Skandinavien, på grund av flera istidsperioder som malt ner berg i jorden, är mycket mineralrik och bättre lämpad för vinodling av tidiga sorters druvor än nere i Medelhavsländerna.

Några viner från Blaxta:

Grand Cuvée 2019Denna stora årgångsuccé är ett prestigefyllt ”one of a kind”-vin, som innehåller fyra olika årgångar. Denna Cuvée är en blandning av Merlot 2015 och 2016 samt Merlot och Cabernet franc 2018 och 2019. De äldre årgångarna lagrades på nya barriquer i 18 månader, medan den yngre mognades i rostfri ståltank. Detta vin har en kombinerad struktur av både mognad och krispig fräschör, allt i samma flaska. Ett riktigt magnifikt vin till kött eller ost.

Vidal Ice Wine

Isvin anses vara den mest exklusiva sortens vin, helt enkelt för att det kräver både en varm sommar som låter druvorna mogna fullt ut, men också en hård vinter. När temperaturen sjunker under minus -7°C kan druvskörden börja. De frysta halvtorkade druvorna pressas och den sockerrika och smakrika gyllene nektarn kalljäses i cirka 6 månader. Den typiska doften av torkad aprikos, honung, vanilj, mandelblommor och söta plommon gör detta naturvin unikt och komplext. ”Sedan vår första årgång 2001 har Blaxsta flera gånger fått flera guldmedaljer på International Wine World Challenge”, berättar Göran för oss förevisar utmärkelserna på väggen i den klassiskt inredda restaurangen.

”Vårt senaste Grand Gold var 2019 för vår Vidal IceWine select harvest 2016 och belönades med imponerande 99,3 poäng.”

Det unika med Blaxta viner

Amnegård har bara det han kallar ”druvor av vitis vinifera”, nämligen Chardonnay och Merlot, för att uppnå unik kvalité på sitt sortiment.

 Sedan kommer detta med lagring och det är lite av en vetenskap i sig. Det finns alltså fat gjorda på Vitek eller av Bergsek. Redan här har vi en stor skillnad. Sedan har det betydelse om plankorna till fatet är tagna uppifrån eken. ”Det är mer arom upptill”, berättar Göran.

Till detta kommer hur vinstocken ska vara beskuren, när druvorna, skall skördas, hur vinstockarna skall vara placerade för att fånga maximalt med sol och mycket mer. Om allt detta erbjuder anläggningen guidade turer om på plats vid förbokning.

Blaxsta gård har idag hotell – och restaurang som passar som en retreat ifrån vardagens stress och storstadens myllra.  Vi på Svenska morgondagbladet rekommenderar varm ett besök.