Prenumerera
Prenumerera
By robin-root - https://www.flickr.com/photos/robin-root/222328805/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1195045

Analytiker tror på fördubblade elpriser denna vinter

Under föregående vinter slog de svenska elpriserna rekord. Det höga elpriset har kvarstått under hösten och vintern. Nu påstår analytikern Johan Sigvardsson från elhandelsbolaget Bixia att priset för el under kommande vintern blir dubbelt så högt som i fjol.

– Det ser ut att bli en väldigt hög prissättning på elmarknaden, både i höst och i vinter, säger Sigvardsson till Sveriges Radio.Under dagen uppgav Reuters att det ryska gasbolaget Gazprom meddelat Europeiska kunder att de inte kan garantera regelbundna gasleveranser längre. Gazprom skyller på Force Majeure, det vill säga omständigheter bortanför bolagets kontroll.

Reuters meddelar också att gasledningen Nord Stream 1 stängts ner för förplanerat underhåll och vissa bedömare tror att nedstägningen av ledningen blir långvarig och då även på grund av politiska skäl.