Prenumerera
Prenumerera
kritiserar regeringen
Av Arild Vågen - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16663328

Avhoppad socialdemokrat ”känner förakt” mot Trafikverkets behandling av landsbygden

Lotta Gröning är PhD i ekonomisk historia och avhoppad socialdemokrat. Hon är bördig ifrån den västmanländska landsbygden och har alltid brunnit för landsbygdsfrågors. I år kandiderar hon till riksdagen åt. Hon har bland annat varit chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten.

”I min by kör timmerbilar och lastbilar med släp i full fart flera gånger om dagen”, skrev hon på sin facebook under gårdagskvällen. Hon förklarar att vägarbete på andra genomfarten ska hålla på fram tills i oktober vilket gör att tung trafik drivs genom henens by, som ligger i utkanten av den lilla västmanländska tätorten Norberg. Enligt folkbokföringen växte hon upp i dessa bygder. Trots detta får inte de boende i byn för Trafikverket sätt upp en skylt som varnar för ”50 hästarna, små barn och katter och hundar. Fri lejd och fri fart genom byn tycker Trafikverket är okej…Är konstigt att man känner förakt?”, frågar hon säg i inlägget.

I tidigare inlägg ifrån igår lyfter hon fram en dödsolycka i den norrländska landsbygden. ”Dödsolyckan i Norrbotten är oerhört tragisk men gör få förvånade”, skriver hon inledningsvis i inlägget.Dödsolyckan skedde i Sattajärvi, där det finns en snäv kurva med alldeles för hög tillåten hastighet.

”De vet byborna i Sattajärvi, det förstår jag som åkt denna väg flera gånger. Det är en livsfarlig kurva”. .Gröning menar att Trafikverket inte gjort någonting åt denna kurva på flera år och att just vägar i Norrland lågprioriteras när samhällsdiskursen är centrerad kring urbaniseringen. ”Det finns många farliga vägar i Norrland, vägar som aldrig skulle vara tillåtna i Stockholm med omgivningar. Jag blir ledsen och kränkt och allt mitt stöd och alla mina tankar går de de drabbade familjerna. Sorg är ordet! Sorg”, skriver hon avslutningsvis.

I en nyhetsartikel från Expressen visar man på den ilska som finns från byborna i Sattajärvi gällande just denna dödskurva och de påstår i artikeln att ”Myndigheterna är lata”.