Prenumerera
Prenumerera
By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40086320

G7-gruppen stoppar rysk guldexport – Kina och Indien handlar dock mer med Ryssland

G7, USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada, enades under sitt möte i södra Tyskland häromveckan om att sluta köpa guld från Ryssland.  Därmed läggs ytterligare en punkt till den redan långa listan av sanktioner mot landet, rapporterar TN.

Enligt uttalanden från Vita Huset är guld en viktig intäktskälla för Ryssland och 90% av deras guldexport går till G7:s medlemsländer. Guldet är Rysslands näst största exportvara och landet står för 5% av utbudet på världens guldmarknad. 

Nyhetsplattformen Bloomberg påstår att Ryssland har likviditetsproblem till följd av sanktionerna och att det råder stor osäkerhet kring om de kan få fram pengar till sina skuldbetalningar. Från rysk sida uppges att man kommer betala som planerat och detta kan möjliggöras för att Rysslands handel med Kina når nya rekordnivåer. Västs sanktioner tappar kraft av att den ryska handeln med Kina ökar och de båda länderna närmar sig varandra ekonomiskt och politiskt skriver di.se.

Enligt kinamedia.se köper både Kina och Indien rysk olja på rekordnivåer.