Prenumerera
Prenumerera

Brexitören Rishi Sanuk toppar som favorit att efterträda Johnson

Det spekuleras vitt och brett kring vem som kommer efterträda Boris Johnson som Storbritanniens premiärminister.

Enligt flera brittiska och internationella medier, bland annat Bussiness Standard, Time och The Gardian, är finansministern som avgick i protest mot Boris Johnson en toppkandidat till att bli landets nästa premiärminister.

Mannen ifråga heter Rishi Sanuk och tillhörde såsom Johnson och Jacob Rees-Mogg Brexitsidan i decenniets stora politiska vattendelare i Storbritannien. Han var Boris Johnsons finansminister (chancellor of the exchequer) fram tills för några dagar sedan när Sanuk avgick i protest mot Johnsons dubbelmoral kring att hålla fest under restriktionstider och Johnson oförmåga att ta sexuella trakasserier på allvar i partiet. Rishi Sanuk har kritiserat Boris Johnson för att inte lett regeringen på ett ”propert, kompetent och seriöst” vis, vilket han bland annat skrev i sitt avgångsbrev här i veckan.

Enligt bettingföretagen är det Sanuk som är har oddsen på sin sida för att vinna partiledarvalet och därefter bli Storbritanniens premiärminister.Sanuk klev in i politiken ifrån managementtjänster inom finanssektorn och utnämnds till Chancellor of the exchequer, det vi i Sverige helt enkelt skulle kalla för finansminister. Sanuk har i brittisk press beskrivits som en lågskatte – och småstatskonservativ.

Det konservativa partiets Tories ambition var att efter Brexit återuppbygga gamla ekonomiska, militära och politiska samarbeten i det gamla imperiet som idag kallas The Commonwealth (istället för Brittish Commonwealth), vilket är en mer neutral sammanslutning av 56 länder, vilka bland annat håller en egen olympiadliknande evenemang. Indien är del av sammanslutningen men väljer att ha en distanserad roll. Till skillnad ifrån exempelvis Canada och Nya Zeeland valde Indien att bli en republik efter andra världskriget. Sedan dess är inte monarken i Storbritannien Indiens statsöverhuvud, vilken Drottning Elizabeth fortfarande är i resten av ”samväldet”.

Rishi Sanuk är född i Storbritannien (Southamton) med indiska föräldrar och har dessutom gift sig med en kvinna vars pappa är en av Indiens milijadärer. Hans fru heter Akshata Murty och hennes far Nagavara Ramarao Narayana Murthy ,har byggt en förmögenheter via IT-entreprenörskap. Denna symboliska koppling till en brittisk premiärminister skulle öka möjligheten att skapa en starkare band mellan London och New Delhi.

https://www.youtube.com/watch?v=r0ynxyqWguE¨