Prenumerera
Prenumerera

Japans tidigare premiärminister skjöts mitt under tal – har avlidit

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds i samband valrörelsen, enligt SVT. Japans public service-bolag NHK har rapporterat detta och påstår att skjutningen inträffade när en tidigare premiärminister höll ett tal inför det kommande parlamentsvalet.

Shinzo Abe var 67 år gammal. Skotten ska tydligen ha träffat honom i halsen och i bröstet och drabbads av svåra inre blödningar. Händelse ska ha hänt 11,3 lokal tid vilket innebär natten mellan torsdagen och fredag här i Sverige. Han uppvisade enligt public service bolaget livstecken när han fördes till sjukhuset men hans liv gick inte att rädd.

Shinzo Abe kommer ifrån en politisk familj där båda föräldrarna var politiker ifrån den liberala och progressiva sidan. Han hade en examen i statsvetenskap och gjort studietid i USA.Han var landets premiärminister fram tills hösten 2020 när han meddelande avgång på grund av sin sviktande hälsa.