Prenumerera
Prenumerera
Av President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118235878

Turkiet avvaktar fortfarande – Natoprocessen är än inte över

Turkiet häver sitt veto mot Sverige och Finland, rapporterar Expressen, men detta är enbart ett tillfälligt ställningstagande.

I går godkände Nato-länder Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Ratificeringen måste därpå godkännas av samtliga Nato-länders parlament, men Turkiet avvaktar innan ett positivt förslag får hamna inför parlamentet. De vil avvakta och granska Sveriges beteende.– Turkiet ska granska om Sverige följer sina åtaganden, säger Turkiet Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid presidentkansliet, i en mejlintervju, rapporterar Expressen dessutom.

Mike Winnerstig är säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och han bedömer att även detta nästa steg i ansökningsprocessen kan komma att dra ut på tiden och omgärdas av konflikter och förhandling.