Prenumerera
Prenumerera
tar hem trupperna från afghanistan 31 augusti
Bilden faller under Public Domain

Biden på G7 mötet – Lovar internationell infrastruktur för vaccin

USA:s president Joe Biden spenderar just nu några dagar tillsammans med G7-ländernas ledare i Bayerska alperna. Där kommer de att vara den 26 till 28 juni. Under mötet offentliggjorde han ett löfte om att satsa 200 miljarder dollar för att bygga en global infrastruktur kring vaccin. Som en del av denna infrastruktur ska storskaliga vaccinfabriker sättas upp runtom i världen för att kunna leverera covid-19 vaccin i stor kvantitet, men även vaccin mot andra sjukdomar.

”För alla våra folk, inte bara G-7, alla våra folk idag, lanserar vi officiellt detta partnerskap för global infrastruktur och investeringar”, sade presidenten, enligt BeckerNews.

Biden menar dessutom att dussintals projekt inom vaccin och hälsa redan är sjösatta och att denna uppbyggnad av en internationell vaccininfrastruktur kommer att ta 5 år. Han använder argument och lyfter fram termer som hälsosäkerhet, könsjämställdhet, hållbarutveckling och klimat osv, för att legitimera detta globala agerande.Världssamfundet placerar vaccinnod i Sverige

IVI är en förkortning för Internationella vaccininstitut och de ska nu göra sin första satsning utan för sitt säte i Sydkorea. IVI är en internationell organisation som har 200 anställda och säger sig arbeta utan vinstkrav, med barn och ungas häls som ett viktigt fokusområde. Verksamheten jobbar med att utveckla och leverera vaccin till hela världen. WHO är inblandade i organisationen.

Satsningen som nu ska genomföras utanför Sydkorea kommer att ske i Sverige. IVI:s generaldirektör heter Jerome Kim och på frågan om varför de väljer Sverige som plats för deras Europafilial säger han såhär, enligt di.se:

”Sverige var ett av de första länderna som engagerade sig i IVI. Ni är också mycket innovationsinriktade och framstående akademiskt med Karolinska, Uppsala, Umeå, Göteborg. IVI:s först utvecklade vaccin kom faktiskt från en Göteborgsforskare.” 

Sveriges regering är givetvis positivs till detta.   ”Att Internationella vaccininstitutet väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa och gentemot Afrika är ett styrkebesked för svensk forskning, internationellt samarbete och företag inom life science”, säger Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i ett pressmeddelande