Prenumerera
Prenumerera
Privat bild

Oslo Pride ställs in – iraniern och småbarnspappan, Zaniar Matapour 42, sköt skarp på gaybar

Två personer bekräftas döda och 21 har skadats efter skjutningen vid en gaybar i Oslo, berättar den norska polisen vid en presskonferens.

– Han har haft avsikt att skapa fruktan, säger Christian Hatlo på norska polisen, enligt SVT.

Det var klockan 01 natten mot lördagen som flera skott avlossades vid en gaybar i Oslos centrala delar. Personen är känd av polisen och säkerhetspolisen sedan tidigare och är bördig från Iran. Polisens hypotser är antingen hatbrott eller psykisk ohälsa.

Enligt norska brottsregister, som Svenska Morgonbladet sett utdrag ifrån, är han dömd för grova våldsbrott sedan innan och narkotikabrott. Han har en lång brottsbakgrund och 2020 begick ha en överträdelse mot den norska knivlagen. Året innan har haft tillgång till vapen på olaglig väg, skriver den norska nyhetsplattformen VG.Skytten heter Zaniar Matapour och härstammar närmare bestämt ifrån den kurdiska delen av Iran. Han är småbarnsfar.

Krim, Kriminaliet | Zaniar Matapour (42) er siktet for terror og drap (ao.no) Via denna länk ser ni bild på skytten när han grips.

– Utifrån en samlad bedömning menar vi i nuläget att det finns grund att anta att han har haft för avsikt att skapa allvarlig fruktan hos befolkningen, säger Christian Hatlo på norska polisen till SVT.