Prenumerera
Prenumerera
Av http://politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14696362

Börsras – dämpad BNP – Damberg varnar för tuffa tider framöver

Börsen visadepå  en del uppgångar under föregående vecka efter kraftiga ras under en period. Men idag sjönk den igen. De fallande kurserna på Stockholmsbörsen nådde omkring 2,5 procent minus. En ordentlig återhämtning kom sedan men OMX slutade på minus 0,61 procent. Skakiga börskurser och vikande tillväxtsiffror kan mycket väl vara någonting som svenska hushåll och företag behöver acceptera under en längre period framåt. Risken är också stor att centralbankerna inte kommer kunna stimulera ekonomin med sänkta räntor, då de på samma gång måste stävja en inflation. Från Centralbankschefer runtom i världen flaggas det för ytterligare räntehöjningar, däribland Fed i Chicagos chef, Charles Evans, skriver Di.se. En hög inflation och stigande räntor väntas leda till att tillväxten i svensk ekonomi dämpas. Regeringen justerar därför ner BNP-prognosen för 2022 från 3,1 till 1,9 procent, vilket finansminister Mikael Damberg presenterade idag vid en presskonferens. Först 2024 väntas tillväxten öka. Damberg skyller en stor del av situationen på kriget mellan Ryssland och Ukraina och menar att detta krig skapar osäkerhet kring tillgång och därmed prisutveckling på råvaror. Han påstår dessutom att hög inflation och stigande räntor påverkar hushållens köpkraft negativt och dämpar den konsumtion som på driver vår ekonomi. – Det är ett osäkert ekonomiskt läge, och vi kan vänta oss tuffare tider framöver. De höga priserna, inte minst på energi och livsmedel som drivs på av Rysslands krig, påverkar framför allt de som redan innan hade det ekonomiskt svårt. Därför är det viktigt att finanspolitiken stöttar hushåll med svag ekonomi, sade Mikael Damberg under presskonferensen.