Prenumerera
Prenumerera
börsuppgång - banker lyfter
CC BY 3.0 TS Pannhuset, Frihamnen i Stockholm där Stockholmsbörsen huserar, efter flytt ifrån Gamla stan.

Skakig börs och hög inflation

Stockholmsbörsen har sjunkit 5 dagar i rad. Roten till marknadsoron kommer ifrån en skenande inflation och en inflationstakt som ökade ytterligare under maj.

Tidigt under morgonen pekade terminerna på att Europabörserna skulle sjunka för sjätte dagen i rad. Men timmen innan börsen öppnade vände terminerna uppåt, vilket innebär att europabörserna troligtvis öppnar på plus.

Inflationstakten enligt KPI för maj låg på 7,3 procent och vi kan se en liknande eller värre situation kring tilltagande inflation runtom i världen. Detta gör att centralbankerna världen över genomför och flaggar för ytterligare räntehöjningar, vilket vanligtvis bromsar in ekonomier.

Det är prisökningen på framförallt livsmedel och drivmedel som tryck på inflationen extra mycket de senaste månaderna. Just i maj ökade inflationstakten ytterligare och då var det framförallt livsmedelspriserna som var orsaken.

Vid kl 09:45 hade Stockholms börsens OMX-indext nästa stigit med 0,5 procent.

Enligt TT ska den Europeiska centralbanken, ECB, håller krismöten under dagen för att diskutera situationen.