Prenumerera
Prenumerera
Av Telefonkiosk - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26289567

Krönikör Erika Stensson: Systemkollaps – När medberoende drar med sig alla

Vad betyder en systemkollaps? Många av mina vänsterbekanta fnyser när jag pratar om det. Vadå systemkollaps, Sverige är ett fungerande samhälle, sjukvården är faktiskt igång, våra skolor är öppna och våra myndigheter arbetar för fullt. Ja det är sant men fungerar de väl? Sjukvården dignar under bördan, skolan skriker på hjälp och polisen erkänner numera också officiellt att de inte kontrollerar situationen med kriminaliteten i orten. Infrastrukturen börjar förfalla, tågen fungerar dåligt, det fattas el och det råder vattenbrist på sina håll i Sverige. Samhället håller faktiskt på att vittra sönder.

Betyder verkligen en systemkollaps att ingenting fungerar i samhället? Ser man på krigsdrabbade länder så är det sällan så att inga av samhällsinstitutionerna fungerar, också under krig finns vissa instanser kvar som sjukvård mm. Men samhället är inte säkert och tryggt , vid en systemkollaps fattas det luckor som pusselbitar i samhällskedjan och det får stora konsekvenser vid kriser som t ex vid våldsamma angrepp på det.

Jag tänker på när jag hade en relation med en man med missbruksproblem. Jag hade föreställt mig att missbruk var som att leva i total misär. Som att den drabbade ständigt var berusad eller påtänd och befann sig i nattsvart kris, som att det aldrig fanns några ljuspunkter. Så var det inte, då hade det varit lätt att lämna. Nej förrädiskt smyger missbruk och kollapser på en, situationen blir mer och mer miserabel men emellanåt kan det vara precis som vanligt, ja till och med vackert. Den ohållbara situationen normaliseras och plötsligt är den extrema situationen en helt normal situation. Och solen kan skina och fåglar kan kvittra och grönskan kan vara bedövande vacker när någon faller ihop och dör antingen det är en människa eller ett samhälle. Snälla, kan vi inte sluta vara medberoende nu och börja agera, det är faktiskt val i höst.

Skribent Erika Stensson