Prenumerera
Prenumerera
© SVT

Inför budgetomröstningen nästa vecka – Kakabaveh kräver förhandlingar kring Turkiet och PPK

Amineh Kakabaveh var den som gav sitt stöd till Morgan Johansson i sista minuten inför dagen misstroendevotum. Han är således fortfarande justitieminister.

Men hon anser inte att S helt levt upp till de krav hon ställt om stöd till PPK och röda linjer mot Erdogan och Turkiet. Den tidigare vänsterpartisten kräver ytterligare samtal med Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin eller Morgan Johansson inför näst veckas budgetomröstning där hon också är tungan på vågen. Det vore en stor prestigeförlust för socialdemokratin att inte kunna driva igenom en budget fylld av valfläsk inför höstens val. Därför verkar de vara öppna för dialog med Kakabaveh.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, säger partisekreteraren Tobias Baudin till TT om avtalet man skrev med Amineh Kakabaveh i november 2021.

Situationen sticker av allt att döma Turkiet president Erdogan i ögonen, vilket gör det än svårare för honom att acceptera Sverige som medlem i Nato. Ytterligare eftergifter till Kakabaveh skulle kunna döda hela ansökningen, om inte detta redan har hänt.

– Detta är slutet för Sveriges Natoansökan, säger Turkietkännaren Halil Karaveli till SvD.