Prenumerera
Prenumerera
Av Gottfridsberg - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45202378

Ännu en till HBTQ-positiv ärkebiskop tillsätts – Martin Modéus

Idag röstade kyrkomötet om vem som ska efterträda Antje Jackelén som Svenska kyrkan ärkebiskop.

Den ena kandidaten heter Martin Modeus och tog 2015 en opinionsfight mot konservativ frikyrkopastorer i en opinionsartikel i Svenska Dagbladet. Modeus menade att all form av kärlek ska ses som guds verk och argumenterade att även homosexuell kärlek var värdig guds acceptans och kyrkans respekt.

”I pastorernas artikel verkar de vilja ge sken av att kristna tycker likadant i frågor om homosexuellas ställning i skapelse och kyrka. Det är för det första fel, och för det andra ett exempel på det sätt att argumentera som osynliggjort och djupt skadat olika minoriteter genom århundradena”, skrev Modin i debattartikeln.

Johan Dalman var den andra kandidaten. Han ifrågasätter inte heller det homosexuella äktenskapet inom Svenska kyrkan. Han har däremot sagt, enligt världen idag, att kyrkan uttalanden om vissa samhällsfrågor har spårat ur den senaste tiden.

Kyrkomötets majoritet är dock tydligt liberal och även SD, KD och Borgerligt Alternativ vill låta samkönade par gifta sig i kyrkan.  Därför fanns en majoritet för hbtq-vurmaren Modeus som nu är vald som Jackeléns efterträdare. Martin Modeus kommer att tillträde som Ärkebiskop den 30 april 2022.