Prenumerera
Prenumerera

Boris Johson står inför misstroendevotum ikväll – Sanuk är möjlig efterträdare

Boris Johnson står inför en av sin statsministerkarriärs största utmaningar. Partygate-skandalen ligger honom i fatet, vilket resulterat i att han nu står för ett internt misstroendevotum inom Tories. Han och anställda hos partiet ska bevisligen ha deltagit och arrangerat fester i brott mot de covid-restriktioner som han själv varit med och drev igenom i parlamentet.

Misstroendevotumen är en intern process inom Tories partiet som initieras när 48 brev med avgångskrav skickats till ordföranden för medlemskommittén (1922 kommittén), Sir Graham Brady. Rent formellt avsätts han inte som premiärminister om han förlorar den omröstning som ska hållas ikväll. Men det blir det indirekta resultatet i och med att partiet då byter ledare.

Boris Johnson anser dock, enligt läckta dokument, att detta drev är ett sätt för media och illasinnade krafter att skada Toriespartiet sammanhållning medan Johnsons kritiker anser att hans omdöme brustit..

Boris Johnsons närmaste vapendragare under Brexit-kampanjen, Jacob Rees-Mogg, anser dock att det är galenskap att avsätta Johnson i det här läget.

”Boris Johnson should stay on even if he only wins no-confidence ballot by one vote”, säger Rees Mogg till tidningen Independent.

Skulle Johnson tvingas ifrån premiärministerposten öppnar det dörren upp för flera tänkbara efterträdare.

Rishi Sanuk, 42, har varit stortippad som efterträdare. Han har varit landets finansminister sedan februari 2020. Han är gift med en kvinna vars fader är en av Indiens rikaste män. Sanuk är bland annat ekonomiutbildad vid Oxford Universitet och är i grunden troende Hinduist.

Sanuk har arbetat inom finanssektorn, både som analytiker och som högre chef. inom finanssektorn.