Prenumerera
Prenumerera
©´Riksdagen / Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35890025 / Av Bengt Oberger - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21861713

SD:s misstroendevotum mot Johansson faller utan AfS röst i riksdagen

Sverigedemokraterna initierade i torsdags en missförtroendeförklaring mot Sverige justitieminister Morgan Johansson.

“Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson”, sade SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge vid en frågestund, rapporterade SR.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har hoppat på detta initiativ och kommer rösta för att fälla Johansson. Detta SD-agerande kommer efter kritik från ett enigt Konstitutionsutskott som anser att ministern använde missvisande fakta när han argumenterade för att det var omöjligt att hämta hem de Afghanska tolkarna till Sverige under sensommaren förra året.

SD som tidigare varit emot utomeuropisk asylinvandring anser nu att Morgan Johansson gjorde fel när han inte ville ta hit ytterligare Afghaner till Sverige. Därför väcker de nu misstroendevotum mot honom som statsråd. Statsminister Magdalena Andersson står dock vi Johanssons sida. Hon har i de skarpaste ordalagen markerat att hon avgår som statsminister om Johansson faller i omröstningen på tisdag. Sverige hamnar då i en regeringskris.

I SVT:s nyhetssändning ikväll meddelande centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson att de ser kritisk på Morgan Johansson agerande men att de inte tycker det räcker för en avsättning.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och SD:s ledare Jimmie Åkesson har båda uttalat sig i väldigt kritiska ordalag mot justitieministern och hoppas säkerligen kunna övertalar den nu uppmärksammande politiske viden politiska Amineh Kakabaveh, som många tror har den avgörande rösten i denna strid.

Hon kräver att regeringen stöttar PPK och den kurdiska självständighetskampen genom att bland annat inte exportera vapen till Turkiet och arbeta för att PPK får bort sin terrorstämpel.

– De ska tas bort på terrorlistan. Så länge de är med så kommer den kurdiska frågan behandlas på detta sätt, sade Kakabaveh till Aftonbladet igår.

Under dagen har hon markerat i flera medier att regeringen än inte tagit kontakt med henne för att diskutera frågan inför omröstningen vilket troligtvis ger Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson ytterligare förhoppningar om att även hon i ren ilska kommer fälla regeringen.

Men Ulf Kristerson och Jimmie Åkesson glömmer en sak och det är att det inte bara sitter 8 partiet i riskdagen. Riksdagsledamoten Roger Richthoff, som SD för en tid sedan mobbade bort ifrån sitt parti under förnedrande former, har aktiverat sig för nationalistutmanaren Alternativ för Sverige.

Hans röst är avgörande för att kunna fälla Morgan Johansson. Om en ohelig allians mellan Kakahaveh och de gul-blåa partierna skapas samlar denna allians sammantaget 174 röster. Det krävs 175 röster för att få en majoritet i Sveriges riksdag och utan AfS- representantens aktiva stöd faller SD:s misstroendeinitiativ.

Jimmie Åkesson behöver således vinna över den nu AfS kopplade riksdagsledamoten Richthoff. SD-ledaren har i många år, däribland i en SR -intervju, anklagat AfS för att vara ett parti fyllt med rasister, rättshaverister och utsparkade Sverigedemokrater. 2018 kallade exempelvis Jimmie Åkesson AfS för ”Alternativ för sparkade”.

Den stora frågan är om Richthoff skulle kunna kräva någon form av acceptans eller ursäkt till AfS från Sverigedemokraterna för att vilja back detta misstroendevotum. Det kvarstår att se om Roger Ritchtoff ger bort sin politiska röst utan att kräva någonting i gengäld.

Vi på Svenska Morgonbladets redaktion undrar dessutom varför etablerad media inte lyft detta parlamentariska perspektiv på två dagar.

Jimmie Åkesson till vänster och Göran Karlsson till höger ifrån SD:s nordupplands dag 2017

Det var nationalistaktivisten i Tierp, Göran Karlsson, som via ett samtal till Svenska Morgonbladet lyfte fram frågan för oss. Göran Karlsson är medlem i Alternativ för Sverige och har varit Sverigedemokrat i Tierps kommun. Han har varit medlem i Alternativ för Sverige sedan partiet bildades 2018.