Prenumerera
Prenumerera
By Luis García, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6668097

Spanien förbjuder kontantfria banker

Spaniens politiker har stiftat en lag som förbjuder banker att ha helt kontantfri verksamhet. Lagen mot kontantfri bankverksamhet träder i kraft den i juni. Det kommer nu bli straffbart för banker att ha bankomater ur funktion i mer än 48 timmar och straffbart att inte kunna hantera kontanter vid bankkontoren.

Spanien förbjöd även kontantfria butiker i november förra året. Enligt lagens förarbeten är det framförallt äldres behov av kontanter över disk som skall tillgodoses, enligt dekretet som Spaniens centralbank publicerat på sin webbplats. Spanien försöker dock motverka för stora kontantbetalningar mellan företag, för att minimera ekonomisk brottslighet. Den nya lagen är framförallt ett skydd för privatpersoner.

.