
Var fjärde lärare byter jobb varje år – hot och våld del av deras vardag – Facket har sedan länge lyft frågan
En av fyra lärare byter jobb varje år enligt en ny granskning. Det är SVT som nyligen genomfört en omfattande undersökning kring landets lärare.
– När de ska lära känna oss så kanske det är svårt att veta hur vi är, och hur de ska få det att fungera för oss, säger Deliah Johansson Al-Faisal, som har bytt mentor flera gånger under mellanstadiet, till SVT.
Lärarnas utsatta situation har länge diskuterats men SVT menar att de nu för första gången har en mer konkret bild kring hur stor omsättningen är. De menar att hälften av lärarna tjänstgör i max 3 år på samma skola.
– Det drabbar svaga elever mest, eftersom de har ett särskilt behov av att få en förutsägbar och trygg undervisning, säger Karin Lindqvist, utredare på Skolinspektionen, till SVT.
Enligt åsikter som lyfts fram i SVT:s reportage kan konstanta lärarbyten leda till kaos för eleverna och till och med fel betygssättning, när kunskap om elevernas prestation hamnar mellan stolarna.
Ett budskap i granskningen är att lärarna ofta byter jobb för att arbetsmiljön kraftigt brister på deras arbetsplatser. I reportaget framkommer det att många lärare känner att de har för dålig ersättning för det stora och utmanande ansvar som hamnar på dem kring unga personers utveckling. Men lärarna anser även att arbetsmiljön är för dålig i största allmänhet, på grund av stress och otydliga regelverk, vilket kan skapar gruppdynamiska problem och konflikter, mellan elever och lärare och inom lärarkåren.
Det är tänkbart att en del av problemet härrör ifrån ett svagt och ombytligt ledarskap och problemen kring skolan funnits sedan länge. Enligt en artikel som lärarfackets (Lärarförbudet) tidning Läraren publicerade 2016 bytte var fjärde rektor jobb under läsåret 2013-2014 och 2014-2015. Dessutom konstaterades det i artikeln att ”var femte rektor som tjänstgjorde förra läsåret var ny i yrket.” Artikeln hänvisar till en rapport ifrån Skolverket som källa.
Denna röra med bristande ledarskap kan resultera i en väldigt obehaglig skolmiljö för många anställda. Enligt Lärarnas Riksförbund går nästan var femte lärare ”till arbetet med känslor av obehag inför risken att utsättas för hot, våld eller andra trakasserier.” Detta framgick när LR gjorde en omfattande arbetsmiljöundersökning häromåret. ”Riskerna för hot och våld skapar osäkerhet, rädsla, vantrivsel och kostsam sjukfrånvaro”, skriver förbundet på sin hemsida, vilket de menar påverkar båda lärarnas livskvalitet, utbildningskvalitén och elevernas möjlighet till att få bästa möjliga stöd.
Riksdagen debatterade lärarnas arbetssituation i oktober 2021 under en frågestund som riksdagen hade med regeringen och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Roger Haddad (L) var frågeställaren och det hela aktualiserades efter att Lärarförbundet 2021 släppte en rapport ”som visar de dystra siffrorna att varannan lärare i de lägre årskurserna utsatts för hot och våld på jobbet, togs upp i riksdagen under torsdagen”, enligt tidningen Läraren.