Prenumerera
Prenumerera
© SVT

Morgan Johansson skuldbelägger kommunerna för skjutningarna – ”Kommunerna behöver svara upp…”

Skjutningarna bara ökar i Sverige. Men Morgan Johansson säger idag till SVT att regeringen har gjort otroliga satsningar och att det nu är kommunernas ansvar att nyttja dessa satsningar och förebygga nyrekrytering till gängen med kommunala pengar. Han menar att Sverige har en stor mängd aktiva poliser nu i jämförelse motett decennium sedan.

– Det finns ingen regering som har satsat mer på rättsväsendet än vad vi har gjort, säger justitieministern. till SVT. Han påstår också att Sverige aldrig någonsin tidigare haft så många människor frihetsberövade.

Trots detta hittades två unga män skjutna till döds på en skolgård igår kväll. Detta händer någon vecka efter en annan dödsskjutning i exakt samma stöd, Örebro.

– Rättsväsendet kommer att göra allt för att gripa de här gärningsmännen och ställa dem till svars för sina brott, säger Morgan Johansson (S) till SVT.

Skjutvapensvåldets eskalerar men Morgan Johansson ser inte regeringens arbete som något misslyckande.

Han säger att kommunerna behöver ta ett större ansvar nu och möta upp de statliga satsningarna som gjorts.

– Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör. Förra året gick kommunsektorn med ett överskott på 52 miljarder kronor, då tycker jag att man kan kräva att kommunerna då också gör de satsningar som behövs i skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.