Prenumerera
Prenumerera
Erdogan

Erdogan ifrågasätter SVT-inslag som berör parti med PKK-samröre

Turkiets president Recep Erdogan är missnöjd med att SVT genomförde och sände en intervju med PYD:s ledare Salih Muslim under pågående Natosamtal, där det redan finns en slitning mellan Turkiet och Sverige. SVT Nyheters ansvariga utgivare, Charlotta Friborg, tycker att det är ”anmärkningsvärt” att Erdogan har åsikter om vad svensk media sänder. PYD är ett separatist parti i Syrien som grundades 2003, som en syrisk gren av PPK som är i konflikt med Turkiets ledning.

– Så länge Tayyip Erdogan är republiken Turkiets ledare kan vi definitivt inte säga ja till att länder som stödjer terrorism blir medlemmar i Nato, säger Erdogan.

I förra veckan reste en svensk-finsk delegation till Ankara ihop om att lösa problemet. Det är Sveriges och i synnerhet den svenska vänsterns när samröre med den kurdiska självständighetsrörelsen som retar Turkiet. PKK är den mest centrala organisationen i denna självständighetskamp.

Intervjun med Salih sändes i förra veckan i SVT. 

Reportrar utan gränser är en press- och yttrandefrihetsaktör som har verksamhet i hela världen. Även de har reagerat på Erdogans åsikter om svenskt media.

– Att Erdogan pekar ut journalister eller medier som en del av något slags politik, eller ickeberoende eller misstänkliggör medier är bara en del av det han alltid har stått för och står för. Han är ingen vän av pressfrihet och oberoende journalistik och det är precis det han visar genom det här uttalandet, säger Erik Halkjaer, som är Reportrar utan gränsers ordförande.

SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg förklarar att SVT bevakar en rad frågor som är relevanta för Sveriges Natoansökan.

– Frågan om synen på det kurdiska partiet PYD är en del av det som Turkiet framställer som en stötesten. Att höra PYD:s företrädare är relevant som en del av förståelsen för hela processen. PYD:s företrädare får också tuffa frågor om organisationens eventuella kopplingar till PKK, och PKK är ju en terrorstämplad organisation vilket PYD inte är, säger Friborg.

Enligt SvD anser inte Erdogan att samtalen mellan Sverige och Turkiet nådde ”önskad nivå”.