Prenumerera
Prenumerera

Tjugonio personer skjutna till döds i år

Det blir förmodligen nytt rekord i antalet döda från skjutningar i Sverige för 2022. Detta går att bedöma, trots att inte ens halva året gått.  Det blev sammanlagt 46 personer som sköts ihjäl år 2021Snart är vi uppe i den siffran igen. Hittills i år har 29 människor skjutits till döds och vi har en månad kvar till midsommar.

Tre sköts och mördades på fyra dagar i Örebro, Eskilstuna och Kalmar nu senast. Det blir någon form av smittoeffekt, säger en polis till Aftonbladet. En skjutning får följdverkningar och generar fler skjutningar.

Betalningen för dessa mord är dessutom god, skriver polisen i en nyligen utgiven rapport.( Lärdomar av Encrochat – Sammanfattande rapport)

I en polisrapport som bygger på övervaktning av Encrochat kan vi se hur de kriminella gängens mordmarknad ser ut.

Ersättningen för ett genomfört mord varierar kraftigt. Betalningen kan vara alltifrån 100.000 kr till 1.000.000 kr beroende på anstiftarens ekonomiska möjligheter, vem det tilltänkta offret är och vilken renomé som utföraren har inom mordsektorn, enligt polisens rapport.

”Det är t.ex. billigare att anlita en ung person utan erfarenhet än vice versa. Utöver ekonomiska incitament som drivkraft för att utföra ett våldsbrott förekommer det även hämndmotiv”, skriver polisen i rapporten.