Prenumerera
Prenumerera

Demonstration mot Nato-medlemskap i Stockholm på lördag

I tisdags undertecknade regeringen Andersson Sveriges ansökan för ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Detta sker utan någon folkomröstning i frågan och en bred och allsidig debatt kring detta har lyst med sin frånvaro. Men motståndet mot svenskt medlemskap finns, konstaterar Max Winter i samtal med Svenska Morgonbladet. Därför ska han och Natalie Jonsson genomför en demonstration mot ett svensk medlemskap.

Redan innan Nato-inträdet har Sveriges suveränitet utmanats av Nato-landet Turkiet. Dess president Erdogan har krävt att Sverige ska justera sin hållning till Kurdiska PPK för att Turkiet inte ska lägga in ett veto mot vår ansökan.. Turkiets Sverigeambassadör har till och med krävt att vi lämnar ut riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh till dem, på grund av hennes stöd för den Kurdiska självständighetskampen mot Turkiet, vilket Svenska Morgonbladet skrev om i fredags.

”Att gå med i Nato skulle vara förödande för Sverige på många sätt. Utöver de uppenbara konserverna av att riskera att dras in i ett storskaligt krig, så kommer Sverige att bryta sin anmärkningsvärt långa alliansfrihet”, konstaterar Max för Svensak Morgonbladet.

Max menar att Sverige har ”kunnat stoltsera  med” vår alliansfrihet i ”decennier som en del av den naturliga hållningen som kännetecknar landet på många sätt, men också dess kultur och image i utlandet.”

Han är övertygad om att det svenska folket vet bättre än politikerna och att det är en förolämpning mot dem att inte genomföra en folkomröstning.

”Den folkliga opinion som är emot detta beslut får inte sin röst hörd och är dessvärre en tystad majoritet. Något som etablissemanget och makthavarna gärna fortsätter att sticka under stolen med sina påståenden om motsatsen baserat på tveksamma undersökningar”, förklarar han.

”Man använder rädsla och målar upp en hotbild för att påverka människans perception och känsla kring frågan, säger sen Natalie i vårt samtal dem båda. ”…men vi kan se ett mönster av att majoriteten motsäger sig NATO medlemskap trots dessa försök, då Sveriges neutralitet och historiskt långa alliansfrihet sitter som ett djupt inrotat minne hos oss. Därav är en folkomröstning med ett resultat utom dess kontroll uteslutet, då de behöver ha full kontroll över mätningen för att det ska visa ett resultat som gynnar etablissemangets agenda”, säger Natalie Jonsson dessutom.

Natalie håller inte med riksdagsmajoriteten om att ett medlemskap stärker Sveriges trygghet. Hon ser snarare att Nato-medlemskapet är en ”provokation som kan leda till ett storskaligt krig och ekonomisk kollaps. Något som är motsatsen till trygghet, och aldrig kan vara svaret för fred och folkets bästa.”

”Detta beslut är, likt EU- och Eurofrågan, något som kan komma att påverka och förändra Sverige i generationer. Trots detta, blev folket utan chans att göra sina röster hörda”, säger Natalie också.

Max berättar för oss om den kampanjsida som de startat för att samla in namnunderskrifter.

Svenskarna har blivit berövade chansen om folkomröstning i frågan, poängterar Natalie och menar att de nu tar saken i egna händer. ”Vi har därför startat igång en namninsamling, och en demonstration den 28 maj för att visa på hur många vi är som motsäger oss NATO medlemskap, och kräver en folkomröstning. På endast 24h har vi nått 3000 namnunderskrifter, och siffran fortsätter att ticka. Vi kräver att våra politiker gör om, gör rätt, och ger folket en chans att visa vart vi står i frågan, precis som det bör vara i en demokrati. Gör din röst hörd du med, och stå upp för fred och frihet. ”

Natalie bedömer att ”i varje paradigmskifte, finns möjlighet till att skapa något nytt, något bättre. Och en sak är säker; sanningen kommer alltid att segra. Och det är upp till oss att använda våra röster för att stå upp för den.”

”Det är därför viktigt att frihetsaktivismen som ännu är i sin linda, även väljer att stå upp för dessa frågor som berör fred och frihet”, argumenterar Max. ”Frihetsrörelsen har breddats med frågor som berör grundlagen och försvaret. Efter att ha revolutionerat Sverige med sin genomslagskraft av pandemikritiska aktioner. Vi kan inte slappna av ännu, då detta paradigmskifte bara har börjat. Folket behöver resa sig igen”, säger Max avslutningsvis.

Demonstrationen kommer att hållas kl 14:00 i Fatbursparken i Stockholm, den 28 maj.