Prenumerera
Prenumerera

Gayfestival på Gran Canaria kan ha spridit Apkoppor ifrån Afrika

Enligt tidningen Daily Mail är Pridefestivalen på Gran Canaria orsak till en så kallad smittspridning av Apkoppor. Omkring 80 000 människor deltog i pridefestivalen på Gran Canaria härom veckan, enligt Expressen. Just detta pridearrangemang pågick i 10 dagar.

– Det är ännu inte möjligt att avgöra om en av dem är patient noll för det här utbrottet eller om alla smittades där, säger en spansk hälsomyndighetskälla till spanska nyhetssajten El Pais.

Nu vill en del källor till Expressen säga att det inte är säkert att Pride på Gran Canaria är roten till de fall av Ap-koppor som upptäckts i Europa. Apkoppor är i grunden en smitta som är vanlig i nord – och västafrika och det är inte konstigt att den sprider sig till Gran Canaria.

Enligt Expressen har bara ett fall av Apkoppor upptäckts i Sverige, vilket gör denna situation helt obetydlig för oss. Trots detta har sjukhus i Stockholmsregionen beslutet att upprätta tillfälliga mottagningar för provtagning, rapporterar Sveriges Radio.