Prenumerera
Prenumerera
By BASFPlantScience - originally posted to Flickr as Farm_Kartoffelfeld_Schweden, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11824426

Torka: Livsmedel kan bli ännu dyrare – bensinprishöjningen fortsätter idag

Matpriserna är en av de faktorer som driver på den skenande inflationen i Sverige. Kriget i Ukraina är en orsak till att livsmedelspriserna ökar men matpriserna hade redan börjat eskalerar 2021, som en produkt av skenande drivmedelspriser .

Nu flaggar aktörer ifrån jordbrukssektorn att situationen kring jordbruksprodukter kan förvärras ytterligare.

Det har knappt kommit en droppa regn på en månad och landets jordbrukare är bekymrade över hur deras skördar kommer att slå fel. Mars var en ovanligt torr månad för att ha varit vår, skriver Aftonbladet.

– Får vi inget regn i maj så är det missväxt, säger Olof Pålsson, växtodlingsrådgivare åt Hushållningssällskapet till Aftonbladet.

Skördar som slår fel och höge drivmedelspriser kommer leda till stora utmaningar för jordbrukssektorn och kraftigt höjda priser på mat.

Olof Pålsson poängterar att en vecka till utan regn riskerar att förstöra delar av det spannmål som behövs till våren.

En liknande situation uppkom 2018 men nu har vi dessutom en allmänt hög inflation och drivmedelspriser som tagit fart. Dessutom har en del importmöjligheter begränsat på grund av världsläget, vilket också gör att utbudet på livsmedelsprodukter snävas ner.

 

För en timme sedan meddelande TT att ledande drivmedelskedjor i Sverige höjer bensinpriset ytterligare idag.