Prenumerera
Prenumerera
© Kristin Lidell (bilden på Rappmann)

Biskop: gemensamt pressmeddelande med ”muslimska systrar och bröder” i kritik mot Paludans koranbränning

Susanne Rappmann är biskop i Göteborgs stift i Svenska kyrkan. Hon väljer nu att offentligt fördöma Rasmus Paludan för koranbränningarna i Sveriges förorter. Hon kallar hans uppträdande för ”islamofobiska hatattackerna mot muslimer och Koranen”.

Detta utspel kommer efter att Rasmus Paludan fått tillstånd för nya sammankomster. Polismyndigheten har tvingats backa på sina förbud mot Paludans manifestationer efter att förvaltningsdomstolen dömt till hans favör. Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan har således efter motstånd ifrån polisen fått tillstånd för allmänna sammankomster i Göteborg, Borås och Trollhättan på torsdagen.

Sussane rappman har skickat ett pressmeddelande tillsammans med Muslimska samverkansgruppen i Göteborg och anklagar Paludan för hatattacker.

”Vi, representanter från muslimska samfund och Göteborgs stift, Svenska kyrkan, står enade i vårt fördömande av de islamofobiska hatattackerna mot muslimer och Koranen.”, skriver biskopen. 

Därpå ifrågasätter de den absoluta yttrandefriheten i pressmeddelandets text.

”Yttrandefriheten är en omistlig del av vårt demokratiska samhälle, men att använda den för att så hat och splittring är att missbruka den och hotar religionsfriheten. Vi från Göteborgs stift, Svenska kyrkan, vill uttrycka vår solidaritet med våra muslimska systrar och bröder…” 

– Jag är för ett fritt och demokratiskt samhälle. Men det som sker nu riskerar att drabba en redan utsatt minoritetsgrupp och vi vill stå solidariska med dem i den här situationen, säger Susanne Rappmann till SVT Nyheter Väst.

Rasmus Paludan svarar på kritiken.

– Jag har bara kritiserat islam. Jag har inte gjort några islamofobiska attacker och jag är inte dömd för något brott i Sverige, säger han till SVT.