Prenumerera
Prenumerera

Tiotusentals samlas för Ramadan i Malmö medan Lotta Gröning konstaterar: ”Första Maj…kommer att försvinna”

I måndags, dagen efter 1 maj, inleddes den muslimska högtiden Eid Al-Fitr som avslutar fastemånaden ramadan. SVT rapporterade om hur tio tusentals människor samlades i malmöförorten Rosengård för att fira.

– Det är skoj, människor har längtat efter att få fira nu efter ramadan, berättar Khalil Assi, medlem i Skandinaviska Wakf till statliga SVT.

Malmö är ett viktigt område för partiet Nyans som hoppas att komma in i riksdagen. Detta kan även ske om partiet får 12 procent av rösterna i en enskild valkrets, exempelvis en valkrets där Malmö ingår. Ca 50 procent av Malmös invånare är utrikesfödda.

Socialdemokraterna har desto svårare att samla folkmassor till första maj. Den avhoppade Socialdemokraten och historiedoktorn Lotta Gröning kommenterade detta på sin facebooksida i söndags.

kritiserar regeringen

Lotta Gröning Av Arild Vågen – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16663328

”Första Maj – Arbetarrörelsens högtidsdag. De första demonstrationerna hölls 1890 i Stockholm samlades ca 30 000 personer och lyssnade till socialdemokrater som August Palm, Hjalmar Branting samt Hinke Bergegren…Första majdemonstrationerna lockar inte längre människor och knappast alls de som bäst skulle behöva sociala reformer, ökat politiskt inflytande och en starkare ställning i samhället.” Gröning menar även att intresset för demonstrationer allt mer minskar inom socialdemokratin medan ståhej och fiskdamsaktiviteter för barn hamnar i fokus när partiet möter väljarna.

”Det är inte alls förvånande. De som demonstrerar och talar är Arbetarrörelsens dominerande elit”, skriver hon därpå i sitt facebookinlägg. ”I minst 20 år har jag drivit förslaget att politikerna ska sätta sig på åhörarbänken och låta folket tala. Det vore nyttigt för dem att lyssna för en gångs skull. Men för detta finns inget intresse.” Lotta beskriver en demokrati på nedgång och ”en Första Maj tradition som successivt kommer att försvinna.”