Prenumerera
Prenumerera
By Arno Mikkor, Aron Urb - Flickr / EU2017EE Estonian Presidency, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109202939

Morgan Johansson kritiserar Partiet Nyans som vill förbjuda koranbränning

I en intervju med Expressen kommenterar Sverige integrations och justitieminister Morgan Johansson gängvåldet och den urladdning som gängvåldet och mångkulturen uppvisade vid påskkravallerna i april 2022.

Socialdemokraterna har länge uppmanat till mångkultur för att locka muslimska väljare och då särskilt ifrån utanförskapsområden. Men Morgan Johansson markerar tydligt under intervjun att det är personena som inte respekterar den svenska yttrandefrihet och agerar våldsamt när de är upprörda som gjort fel och inte verkar förstå i vilket land de bor i och vad som gäller i Sverige.

– Det finns grupper i det svenska samhället som inte accepterat de här grundläggande yttrande- och tryckfrihetsreglerna vi har. Som på rent ideologisk grund är emot det och inte verkar förstå vad det är för land de bor i, säger han till Expressen.

Under intervjun diskuteras även Partiet Nyans som säger sig stå upp för muslimernas rättigheter i Sverige. Morgon Johansson är starkt kritisk mot Nyans ambitioner. Han ser snarare att detta initiativ vill göra muslimerna till ett särintresse i Sverigen, istället för att jobba för sann och funktionell integration.

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället, och det tror jag är extremt farligt. Vi har totalt motsatt uppfattning. Vi måste ha en politik som håller samman oavsett vilken religion du tror på, säger Johansson.

Partiet nyans ska exempelvis manifestera i Göteborg den 8 maj mot kornbränning. De bjuder in till detta evenemang med bland annat en affisch på arabiska. En av deras sympatisörer skriver som kommentar till inlägget om manifestationen, på partiets facebooksida, att ”Sveriges grundlag missbrukas av högerextremisterna.”

I en debatt mot Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Tobias Andersson menar Nyans-företrädaren Rami Hussein att koranbränning borde betraktas som Hets mot folkgrupp och därmed borde vara straffbart.