Prenumerera
Prenumerera
By Robvissers1966 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107366555/By Magnus Fröderberg/norden.org, CC BY 2.5 dk, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25028092

Göran Persson och Stefan Löfven kritiska till S Nato-positiva hållning

Av allt att döma kommer Socialdemokraterna att driva fram en svensk ansökan om Nato-medlemskap till sommaren. Under maj kommer partiet hålla flera digitala medlemsmöten, enligt flera vänstermärkta tidningar, däribland Aktuellt fokus. 

Men redan nu finns det missnöje mot partistyrelsen allt Nato-vänligare hållning. Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, sa i höstas att så länge han satt i regeringen kommer Natomedlemskap inte var aktuellt. På värnpliktskonferensen häromveckan fick ha öppet frågan om han nu skulle avgå ifrån regeringen som nu allt tydligare driver på om just detta.

Härom veckan gick även Henrik Fritzon ut och kritiserade S-ledningens Nato-linje. Fritzon är socialdemokraternas starke man i region Skåne i snart ett decennium.

– Om vi går med i Nato ökar spänningen i Norden och det blir skarpare gränser mot Ryssland. Vad som istället behövs på lång sikt är dialog och där kan Sverige vara med, sa han exempelvis i SVT.

Göran Persson har också offentligt kritiserat Magdalena Anderssons Nato-planer. Stefan Löfven är fortfarande kritisk mot ett svenskt Nato-medlemskap, vilket han framförde när han besökte en fredskonferens i Åland i början av april.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU är sedan länge motståndare till allt svenskt samröre med Nato och har inte backat ifrån den ståndpunkten, trots konflikten mellan Ryssland och Ukraina.