Prenumerera
Prenumerera
By Alexey M. - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78767939

Folkomröstning i Cherson om självständighet från Ukraina

Den ukrainska staden Cherson har ockuperats sedan ukrainakriget började i februari/mars. Ryssland har nu som ambition att införa rubeln i staden, från och med 1 maj, enligt rysk statlig media. Cherson är en hamnstad i östra Ukraina som är strategiskt viktig för Ryssland. Via Cherson kan Ryssland på ett enklare sett skapa en landkorridor mellan Donbass och den ukrainska kustens västra delar kring Odessa och på så vis få kontroll över hela kustremsan.

Enligt brittisk underrättelsetjänst planeras en folkomröstning i staden inom kort, med ambition att göra Cherson till en självständig republik, som Donetsk och Luhansk.